Aia Jüdes, Näver Say Näver

11 januari - 1 februari

NÄVER SAY NÄVER Ett experimentellt mode- och konsthantverksprojekt 

För några år sedan hittades en mängd näverbrev i Ryssland som var över 700 år gamla. Breven gick fortfarande att läsa.

Det faktum att ett analogt fotografi beräknas hålla i drygt 100 år och en CD eller hårddisk i kanske 30 år väcker många intressanta frågor om hållbarhet och hur vi värdesätter saker och material omkring oss.

Konstnären Aia Jüdes har tagit fasta på dessa frågor – genom lek med olika statussymboler vänder och vrider hon på frågan om värde och lyfter in den utdöende näverslöjden i ett nytt sammanhang.

I nära samarbete med två äldre näverslöjdare ifrån Dalarna har hon under flera års tid förkovrat sig i näverns egenskaper och låtit ta fram en serie unika objekt.

Klassiska näverföremål flörtar med franska modeikoner och förvandlas till åtråvärda objekt i en humoristisk fusion full av kontraster och minutiösa detaljer; de Louboutin-inspirerade näverskorna får handtäljda stilettklackar och förgyllda sulor i 23 karats guld, och näverportföljen får yppiga tofsar i vegetabiliskt garvat skinn och handmålade loggor med skuggor och outlines på äkta graffiti-manér.

Det är grovhugget helylle och lyxigt dekadent på en och samma gång, men framförallt en hyllning till det som egentligen handlar om kvalité och hållbarhet.

Med glimten i ögat sätter Aia Jüdes bling på nävret och battlar för att vinna tillbaka hantverkets självklara plats i framtiden.

Projektet har genomförts i samarbete med:

John Lindholm, näverslöjdare

Rauno Uusitalo, näverslöjdare

Dennis Sehlin & SK82, handteckningar

Agneta Ekblad, sadelmakerska

Susanna Haverinen, grafisk formgivare

Tack till:

Ewa A Kumlin, Kerstin Wickman, Bertil Wöllner, Tärnsjö Garveri

Projektet har fått stöd utav Nämnden för Hemslöjdsfrågor (spjutspetsprojekt)

och Ulf K Nordensons Stiftelse för Hantverk i Trä